Energiansäästö / Rakennan tai remontoin

Energiatehokas rakentaminen

Eristä hyvin. Valitse kunnolliset ikkunat. Kiinnitä huomiota talon ilmapitävyyteen. Hanki tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtolaitteisto.

Energiatehokas rakentaminen

Oman talon rakentaminen on yleensä elämän suurin investointi. Energiatehokas talo on kalliimpi tehdä, mutta sen asumiskustannukset ovat halvemmat. Onkin hyvä miettiä, mitä taloltaan haluaa. Suunnittelu ja ammattitaitoiset tekijät ovat suuressa roolissa onnistuneen kokonaisuuden kannalta. Tärkeitä valintoja energiatehokkuuden kannalta ovat talon rakenteet, sekä taloon parhaiten sopivan lämmitysmuodon valitseminen.

Uusien rakentamismääräysten mukainen kokonaisenergiatarkastelu koskee kaikkea rakennuksessa tapahtuvaa energiankulutusta. Pientalolle lasketaan E-luku, johon laskennallisen energiankulutuksen lisäksi vaikuttaa rakennuksen pinta-ala. E-luku ei saa ylittää rakennustyypille määriteltyä ylärajaa.

Energiatehokkuutta remontoimalla

Talon energiatehokkuutta voi parantaa monilla eri keinoilla. Onkin aina tapauskohtaista, mikä investointi on järkevin kulloinkin vallitsevaan tilanteeseen. Yleensä tehostumista haetaan rakenteiden lisälämmöneristyksellä ja parantamalla lämmitysjärjestelmää, sekä ilmanvaihtoa. Tärkeää on muistaa, miten eri toimenpiteet vaikuttavat toisiinsa. Jos esimerkiksi ikkunat ja ovet uusitaan tiiviimpiin, niin silloin on syytä huomioida myös ilmanvaihdon toimivuus.