Laitteiden säästövinkit / Astianpesu, pyykinpesu ja -kuivaus

Astianpesu, pyykinpesu ja -kuivaus

Astianpesu, pyyknpesu ja -kuivauslaitteet

Uusissa astianpesu- ja pyykinpesukoneissa sekä kuivausrummuissa on energiamerkki. Vertaile sähkönkulutuksia uutta konetta hankkiessasi.

Pese ja kuivaa täysiä koneellisia.

Pyykinpesussa veden kuumentaminen vie eniten sähköä. Käytä mahdollisuuksien mukaan energiansäästöohjelmaa. Siinä pesulämpötila on matala ja pesuaika tavallista pitempi.

Tutusta käyttöohjeen avulla koneiden pesuohjelmiin ja valitse oikea.

Käytä astianpesussa alempilämpötilaista pesuohjelmaa, jos peset vain kevyesti likaantuneita astioita.

Astioiden esihuuhtelu juoksevan veden alla on turhaa. Poista vain ruoantähteet ennen astioiden koneeseen panoa.

Vältä kuivausohjelman käyttämistä. Anna astioiden mieluummin kuivua itsestään pesun päätteeksi. Avaa astianpesukoneen luukku kokonaan, jotta kuuma höyry ei vahingoita työtason reunaa.

Kuivausrummun ja -kaapin sähkönkulutus on sitä pienempi, mitä tehokkaampi on pesukoneen linkous. Linkoa pyykki hyvin. Veden poistaminen pesukoneessa on taloudellisempaa kuin kuivausrummussa tai -kaapissa lämmön avulla. Kolme kiloa hyvin lingottua pyykkiä kuivuu huoneilmassa 8 tuntia, kuivausrummussa 1h 10min ja kuivauskaapissa 2h 30min.

Kuivausrumpu luovuttaa kuivauksen aikana lämpöä ympäristöön. Jos lämpö ei pääse poistumaan, laitteen käyntiaika pitenee ja sähkönkulutus kasvaa. Kun kuivausrumpu on sijoitettu pieneen kylpyhuoneeseen, ovi on pidettävä auki.

Puhdista kuivausrummun nukkasihti jokaisen käytön jälkeen. Puhdista kosteudentiivistin muutaman kerran vuodessa. Nöyhtäinen nukkasihti ja kosteudentiivistin kuormittavat moottoria, hidastavat laitteen toimintaa ja lisäävät energiankulutusta. Tyhjennä vesisäiliö säännöllisesti. Jos kuivaustulos on silti huono, puhdista rummun sisäpinnat etikkaan kostutetulla liinalla.