Tietoputka

Tietoputka

Sähkölämmitys

Sähkölämmitys on edelleen uusien pientalojen suosituin lämmitysmuoto. Selvästi yleisin sähkölämmitysmuodoista on suora sähkölämmitys, mutta se on vaihtumassa erilaisilla lämpöpumpuilla varustettuihin sähkölämmitystapoihin. Samoin suosiota on kasvattanut matalaenergiarakentaminen, joka vaatii lämmitykseltä ominaisuuksia, jotka sähkölämmityksessä ovat valmiina.

Energiansäästötoimia on myös helppo toteuttaa sähkölämmitystaloissa. Nykyaikaiset lämmittimet ja hyvät termostaatit takaavat, että tiloissa ei kulu ylimääräistä energiaa. Asuntoon voidaan asentaa myös kotona pois -kytkin, jolla lämpötiloja saadaan helposti pudotettua poissaolojen ajaksi. Vanhankin talon ilmanvaihtoa ja energiatehokkuutta voidaan parantaa lämmöntalteenotolla varustetulla ilmastointikojeella. Saneeraamalla saadaan sisäilmasto hallintaan ja lisätään samalla energiansäästöä. Usein myös lisälämmöneristys parantaa kokonaisuutta. Ohjaustekniikan kunnostaminen ja parantaminen tarjoavat saneerauskohteeseen toimivat lämpötilanpudotukset, tarkemmat termostaatit, etäohjauksen sekä kotiautomaation mahdollisuuden.

Tulevaisuudessa matalaenergiarakentaminen tulee puolittamaan tilalämmitysenergian tarpeen: matalaenergiatalon tilojen lämmitykseen kuluvan energian määrä on vain puolet rakennusmääräykset täyttävän omakotitalon keskimääräisestä kulutuksesta. Matalaenergiatalojen rakentaminen on jo mahdollista tavanomaisella nykytekniikalla; riittävällä vaipan eristämisellä yhdistettynä energiatehokkaaseen ilmanvaihtoon. Sähkö sopii erinomaisesti matalaenergiataloihin, koska sähkölämmityksen hyötysuhde on hyvä ja se kykenee reagoimaan nopeasti esimerkiksi kodinkoneiden ja auringon tuomaan lämpöön.

Lämpöpumpuilla varustetut sähkölämmitystavat korvaavat suoraa sähkölämmitystä säästöjen vuoksi. Kaikilla lämpöpumppuratkaisuilla on energiantarvetta vähentävä vaikutus. Tyypillisesti sähköä tarvitaan lämmitykseen vain kolmannes maalämpöpumppuratkaisuissa, puolet poistoilmalämpöpumpulla ja n. 70 prosenttia ilmalämpöpumpulla suoraan sähkölämmitykseen verrattuna. (Lähde:Energiateollisuus)


Kaukolämpö

Kaukolämpö on turvallinen, toimitusvarma ja helppokäyttöinen. Kaukolämpö tuottaa rakennusten tarvitseman huoneiden ja tilojen lämmityksen ja lämpimän käyttöveden. Kaukolämmöllä voidaan hoitaa kaikki lämmitys, mukaan lukien märkätilojen lattialämmitys ja ilmanvaihdon jälkilämmitys. Käytettäessä lämmityslaitteita oikein ja harkitusti energiaa säästyy ilman, että terveellisen asumisen vaatimuksista tarvitsisi tinkiä. Laitteiden huolto- ja korjaustarve on vähäinen.

Kaukolämpö voidaan asentaa helposti niin uusiin kuin remontoitaviin taloihin. Kaukolämpölaitteiston tilantarve on pieni, koska lämpökattiloita, piippuja ja polttoainevarastoja ei tarvita. Pientalossa voidaan lämmitysjärjestelmä asentaa kätevällä kaappiratkaisulla. Kaukolämpö sopii mihin tahansa rakennukseen – niin pientaloihin, kerrostaloihin, liikekiinteistöihin, toimisto- ja palvelurakennuksiin kuin teollisuuteen.

Kaukolämmön toteutustapoja on monia, asiakkaan tarpeiden mukaan. Perinteinen tapa on patterilämmitys yhdistettynä märkätilojen lattialämmityksellä. Varsinkin pientaloissa suosituin lämmönjakotapa on nykyisin vesikiertoinen lattialämmitys. Se on varma, tasainen ja mukava lämmitysmuoto. Ilman näkyviä lämmityslaitteita se antaa vapaat kädet tilojen sisustamiseen.
(Lähde:Energiateollisuus)